08 March 2011

WONG SOLO, HALALAN THAYYIBAN;)

Walaupun aku ni org Melayu, sesekali teringin gak tekak ni nk pekena masakan org jawa. Kendadang bukannye sesekali, tp byk2 kali (tetiap minggu plak tu... ). Sbb2 utama kenape aku suke terjah kedai ayam penyet ialah depa hidang dlm 1 set, skali dgn ulam2 & sambal yg shedap (alolor... tetibe perut rase lapar lah pulak) Jd xyah pening kelape kepale nk pilih menu yg lain. 3 in 1 kononnye... Kali ni aku nk bwk kenkorang sume mengembara ke alam Ayam Penyet Wong Solo. 

Wong Solo ni name kedai yg slalu aku terjah dgn member opis dan Abg Pen. Xde kaitan langsung dgn name ayam yg telah disembelih tu ye...Terletak kat Bandar Baru Bangi. Tapi dgr citer ade gak branch kat Kg Baru, KL & Ampang. bagi aku dlm byk2 ayam penyet yg penah aku mkn, kat Wong Solo ni lah plg mabelessss. Previous entry aku psl mkn2 kat ayam penyet:-


Memule pilih menu dulu.. Pelik2 menunye taw, mcm2 bunyik

Kemudian pilih nk minum air ape.. Jus paling tragis Jus Poligami. "jaga2 ya cik salmah!!!" 

Set fav aku, Ayam Bakar.. mabelesssss wehhh...

Set Empel Sapi. mabelesss jugak.........;) Eh, boleh dikatakan sumenye mabelesss arr...

pssst: Perut dah bunyik2 nih, kaki ni dah "geli mat, mat, mat" nk ke Bangi. Sabo je lah...;)

7 comments:

my name is Yana said...

sedapke ayam penyet tu? dulu pernah rasa gak tp org tu masak cam tk best je kat cni...makan2 memang best lg org yang msak ,selamat hari wanita

ain said...

bagi ain ni ayam penyet plg best.. dulu tukang msk org lain kot.. Almk, lupe nk wish,"slmt Hari Wanita";)

azira rais said...

Ain,
Zira pn dh mencuba Wong Solo Bangi n mmg mabeles....kita pilih menu pn sama, zira amik ayam bakar n en hubby amik empel sapi...mmg termasuk dlm senarai restoran harus pegi kalo nk g mkn kt luar....

Ina said...

fuh..sedapnya nampakkkk...tak penah try lagi ayam penyet ni..nape dia panggil ayam penyet ek??..

ain said...

zira : ayam bakarnye menyusuk kalbu gitu...hu3

ina: mybe depa pukul2 ayam tu dlu kot sblm goreng..kui3.

KHRLHSYM said...

wah sedapnyaaaaa..

ain said...

khrlhsym : sedap hingga mjilat pinggan;)