15 March 2011

TIPS BERPAKAIAN UTK MENGHADIRI TEMUDUGA PTD..POMPUAN ONLY!!!

Sedia maklum, kerjaya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) semakin diminati & menjadi impian oleh adik2, kakak2 n abang2 saye. Kat sini aku nk kongsi tips.. yayyyy!!!

a) KASUT - sile pakai court shoe kaler hitam. Kalo x tau court shoe tu cemane, meh tgk kat pic bwh nih:-



jgn memandai2 ye pkai kasut kaler2 jambu cenggini. Walaupun kasut tu baru beli kat online shop @ brand obesi yg mahal2 cekik darah, xde maknenye... Igt anda bukan nk pegi besday party ye...;)

b) TUDUNG - Bagi yg bertudung, semolek2 pkai tudung bawal. Tudung bawal tu pulak haruslah simple n jgn menyerlah sgt lip lap nye. Kang pening lak mate panel temuduga tu.. Jgn pkai shawl yg lilit2 tu ye @ syria, sbb tudung2 ni bukan tudung rasmi Kerajaan. Walaupun diri anda lg cantek dr Yuna, tp cube time temuduga tu pkai tudung bawal wlaupun anda rase mcm dh x trend pkai tudung cenggitu..

c) FREE HAIR - Kalo anda x bertudung, silelah sanggol kemas2 rmbut anda, jgn biarkan rambut tu mengerbang mcm rambut Hantu Kak Limah dlm jamban dgn Abi Hurairah tu. Kalo yg rmbut pendek, sisir rapi, biar nmpk kemas. Lagi satu jgn warnakan rmbut (kaler merah lah, oren lah, cekelat lah).. Igt, anda gi interview  PTD bukannye gi audition AF. 

d) BAJU KURUNG - baju kurung adalah pkaian yg plg selamat skali. Sopan dan menutup aurat. Kalo rase mcm x comey pkai bju kurung, anda leh pkai kebaye TAPI...... pastikan x ketat mcm ratu jamu, kain x berbelah2 (tiup angin leh nmpk betis) @ bukannye bju kebaye time anda pakai mase bertunang / nikah dedulu. 

selamat ari raye bang, tahun ni 1st raye kat umah family saye ye...sob3..

Warna pd baju kurung tu jgn lebih dari 3 warna. Kalo pkai warne warni nmpk semak mate yg memandang. Tp pkaian yg paling selamat skali ialah BAJU BATIK SUTERA. Sgt korporat n menunjukan jiwa kerajaan yg sgt kental gitu...;) 

e) AKSESORI - pkailah jam tangan, menunjukkan anda sgt disiplin dengan masa. Kalo nk pkai gelang boleh tp jgn byk2 n tinggi smpai ke siku ye. Ckuplah satu buat penyeri majlis. Bagi yg x pkai tudung plak kalo nk pkai subang boleh tapi jgn labuh2 mcm tanglong ye.. Igt anda nk pegi interview, bukannye gi ACADEMY AWARD.

f) HANDBAG - wajib pkai handbag. Bile anda masuk dlm bilik temuduga pon kne bwk handbag. Sbb dlm bilik tu nnt SPA ade sediakan meja kat sebelah kerusi anda. Jd anda leh letak handbag kat meja tu. Pkai handbag yg nmpk ala2 corporat skit. Tp kalo nk selamat pkai handbag kaler itam. Tp jgn pkai handbag yg kaler2, x sesuai lah..

jgn pkai handbag bunge2 chenta nih walaupun handbag nih adiah besday dr boypren anda.

Ok, aku rase tu je kot tips yg boleh dikongsi dgn korang yg bakal menghadapi temuduga PTD pertengahan tahun nih.. Hopefully tips yg x seberape nih boleh membantu korang buat persiapan rapi. Ape yg penting IQ pon harus bersedia supaye leh jwb soklan2 yg akan diberi oleh penemuduga nnt. Nnt kalo ade mase aku bg tips menghadapi temuduga PTD. bye... bye...............




12 comments:

Ina said...

betul tu..tips yang bagus

ain said...

ina: sharing is caring;)

MataHati @ MH said...

nice tips..
untuk lelaki lak mcm mana ek..? :)

lagak PENDITA said...

Nice blog..
http://lagakpendita.blogspot.com/

ain said...

matahati: lelaki punye tips dlm proses.he3

lagak pendita: tengs;)

Anni said...

Haha! Kelakar lah tip-tip awak! Kalau PAC pulak, pun tak boleh pakai tudung shawl jugak ke?

Anonymous said...

jIic coach outlet
xJll cheap uggs
jRav michael kors sale
2bTqj cheap uggs
0fXac chi hair straightener
6wPls michael kors bags
7pJoj cheap nfl jerseys
9uNyv coach outlet online
5mCod cheap north face
5hFwn ugg
0rXth mini ghd
8zVsc michael kors purse
0vQtn nike nfl jerseys
5gEaw ghd baratas
1lRgv cheap uggs

Anonymous said...

1mXrt ghd hair
tMza ugg boots sale
kDzy michael kors sale
7pYrh GHD Australia
5dZce burberry outlet online
8zFub ugg australia
7oQvi ghd
6vBxq cheap louis vuitton
4jAsp michael kors sale
5qTug coach factory
5fTfj ugg sale
4kSwo nike nfl jerseys
8vNof michael kors outlet
3hDru Lisseur GHD
2qFxx discount ugg boots

Anonymous said...

Hello mates, how is the whole thing, and what you wish for to
say about this article, in my view its genuinely amazing for me.


my web page ... vakantiehuis frankrijk

Anonymous said...

When I originally commented I clicked the "Notify me when new comments are added"
checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the
same comment. Is there any way you can remove me from that
service? Many thanks!

my website: luxe vakantiehuisjes (http://grotevakantiehuizen.wordpress.com)

Anonymous said...

This paragraph is truly a nice one it assists new internet
users, who are wishing for blogging.

my website: vakantiewoningen frankrijk huren

Sha My heart said...

tips yang bagus