13 March 2011

TSUNAMI PULANG KE GAGANG

Terkejut & mengucap panjang aku bile tgk berita TSUNAMI melanda Jepun semalam. Rase mcm baru je TSUNAMI kat Aceh berlaku (TSUNAMI kat Aceh berlaku 26 Disember 2004). Flashback, 26 Dis 2004 ketike tu aku dok blaja kat UUM, Kedah. Waktu pagi x silap aku kejadian tu berlaku. Tengah study kat hostel smbil mulut mkn cekelat (eh, btol ke time tu aku study dgn kusyuk skali, mcm tipu je..ahakss!!) tetibe kepale rase fenin2 lalat, kepale pusing2. Ape hal nih??? Tp aku buat x tau je n t/hari tu gi kuliah mcm bese. 

Oo.... rupe2nye gempa bumi TSUNAMI blaku kat Aceh + gegarannye terase ke Kedah & Penang. Mase tu fes time dgr perkataan TSUNAMI. Ape lagi, gi makmal komputer search internet cari latest news psl TSUNAMI & maksud sebenar TSUNAMI (mase tu jgn mimpi le ade broadband, jd laptop gune utk buat assignment last minute semate2)

Gambar ni ckup mberikan 1000 keinsafan kat aku. Betapa besarnya kuasa-Mu Ya Allah...

TSUNAMI bermaksud Ombak Besar. Asal usul perkataan TSUNAMI dari Jepun. 


Akhirnye, pd 11 Mac 2011 TSUNAMI bagaikan "Sirih Pulang ke Gagang". Dengan gempa sekuat 8.9 skala richter, sekelip mate Pantai Timur Jepun ditelan bumi. 

Ooo...rupe2nye 2 hari sblm TSUNAMI kat Jepun, Saintis dh bgtau ade gempa bumi bkal berlaku kat bumi (sile klik gambo nih kalo x clear)

psstt: Allah s.w.t berfirman :“Sekiranya penduduk negeri-negeri beriman dan bertakwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka berkat dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (rasul Kami) itu, maka Kami seksa mereka disebabkan perbuatannya.” ( Surah Al A’raaf, ayat 96).



2 comments:

Ina said...

ooo..mmg dah ada tanda rupanya ek..yelah tapi Allah s.w.t je yang tahu kan.

ain said...

manusia hanya merancang, tuhan yg menentukan.