24 January 2011

Wisata @ Padang, Indonesia - Part 3

 Salam...
Nmpknye cerite pengembaraan aku ke Tanah Minang abes2 lg... Yelah, aku gi sane 5 hari 4 mlm, bjalan sakan dr pagi smpai ke malam. Jalan punye psl, makan sekali sehari je.. Ni bersambung lak di part 3. Di harap jgn bosan bace ye....;)
7th destination : Danau Maninjau. Ni view yg smpat aku snap mase dlm van on de way to Danau Maninjau. Perjalanan mngambil mase selame 1 1/2 jam dr Bukit Tinggi.. 

Keluk 44. Signboard ni bukan sesuke ati je depa letak. Nk ke Danau Maninjau ktorg terpakse rela (mmg xde jalan lain dah) kne lalu 44 keluk utk trun ke Danau. Keluk ni sepanjang 10km. Mampoihhhh... Keluknye 5x hebat sgt2 dr jalan nk Cameron Highland. Mujo aku 24 hours usung minyak Cap Kapak. Dh ler aku demam ari tu, mmg mencabar kewibawaan aku sebagai Pesakit Migrain.hu3...



Mmmm..  akhirnye aku smpai. Yehaaaaa!! Sengeh smpai telinga. Story moly skit psl Danau Maninjau nih :-
a- Berada di ketinggian 461.5 meter di atas permukaan laut
b- Seluas 99.5km2 dan sedalam 495 meter. Pak Supir bgtau last year ade 1 van ni bwk lelaju mase trun dr bukit2 tu, pastu terbabas n jatuh dlm tasik. Tp, smpai skrg xjmpe2 mayat n van tu.. hu3. 
c- Danau kedua terbesar di Sumetera Barat n ke11 terbesar di Indonesia.

 Ha, peberet aku bgambar ialah lompat2 mcm budak2 tadika. 









Cantikkan? bukan aku, tp view Danau Maninjau dr atas bukit. Sgt pabowwww kalo buat Pre-Wedding photoshoot. he3...;)

Ni jalan raya keluk2 tu.. Hanya sebesar dua kangkang je.huhhh... sgt2 menguji iman aku, mengucap sepanjang jalan...

Bersambung di Part 4...;)

3 comments:

Fechrany Fardiansyah Koto said...

cantiknyeeee

ain said...

iyaa..cantik bangat permandangannya...:)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.