13 April 2011

TANDAS TAPI TAK BASAH..GGGRRRRR!!!

Baru2 ni aku ke Kota Kinabalu, Sabah atas urusan rasmi dan tidak rasmi (x rasmi kompem le ke Pasar Malam Kampung Air shopping mutiara, hu3...). Aku menginap kat Promenade Hotel, 4 star katenye... View hotel sgt beshhh, tepi laut gitu (angin sepoi2 bahase) kompem seksilah kalo rambut ditiup angin, hua3... Staff pon sgt peramah, senyum je memanjang walaupon dok angkat beg ya amat berat..;)

Masuk dlm bilik fuyooo cantik jugak...aku dok tingkat 5, kirenye kalo selak langsir nmpk le laut dari tingkap.

TV ade, tp channel xbesh sgt sbb xde Star World..hu3....

Toilet pon cantek gakss, ade bath tub gitu.. 

Tapiiiiiiii... x best sangat2 jamban xde paip (maap, gambar x letak sbb mangkuk tandas agak kekuningan) bushukkkk!!! Dah le jamban duduk, paip pulak xde, hellooo... depa igt ni negare omputeh ke lap-lap mcm tu je pas membuang. Tensi tawww!!! Aku ni dah le spesies membuang segale kumbahan tetiap pagi. Cer bayangan mcmane keadaan aku time tu. Ok2, memule muke aku cool lg, kuar gi breakfast kat cafe.. lepas memasukkan segale bende vitamin, karbo, zat2 besi dlm perut, baby dlm perut dh mule tendang2. demmm!! Gi toilet kat lobby dgn harapan ade paip kat salah satu jamban, tapi HAMPA!!!! X leh jadi nih, aku buat suare garang thp seram ya amat call housekeeping mintak gayung. Alhamdullillah... ade jugak depa sediakan gayung. 

Mangkuk manelah yg bg idea toilet xde paip nih.. dasar mangkuk jamban!! eh...marah btollah. Entry aku sebenarnye ni bukanlah nk citer psl "Perut Cik Ain Memulas-Mulas", tp aku nk tanye pendapat koranglah selesa ke lepas "membuang" lap-lap cenggitu je..

Personally, kalo gi public toilet aku mmg x suke gune jamban duduk, seboleh bolehnye aku cari jamban cangkung. Kalo xde pilihan sgt aku gune tisu yg banyak utk letak kat keliling jamban, mcm nih:-


Kalo korang nk tau terdapat 295 bakteria kat tempat duduk jamban. jeng, jeng, jeng!!!! Lagi satu, jamban duduk x sesuai utk kite yg beragama islam nih sbbnye najis mudah tkena kat badan / pakaian, jd solat kite x sah...

So, renung-rengkan dan selamat beramal...:)

psst: Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud, bahawa Nabi (s.a.w) melalui dua buah kubur, ketika itu baginda berkata; "kedua-dua orang ini (yang ada dalam kubur itu) diseksa oleh Allah . Yang seorang diseksa kerana mengumpat-gumpat orang dan yang seorang lagi diseksa kerana tidak beristinjak selepas buang air kecil" (Hadis Riwayat; Bukhari dan Muslim)


5 comments:

azira rais said...

kan, kita pn x suka tandas duduk melainkan terpaksa.....wpun kita dekat jer dgn tandas executive, tp nk guna tandas tu lg la x sanggup...dh la kongsi, ohhh tidaakkkk

A.I.N said...

gelilah nk kongsi punggung dgn public, kalo bilik air umah xde hal punye...:)

Mohd Zulazuan Ishak said...

woi.. psl berak pn nk cite kt org ke?hehehehe..

A.I.N said...

main topic psl toilet bowl yek...hu3

Ina said...

kat promenade mmg camtu, takdak pili. my husband la gi tau, saya tak pernah pegi. saya pun kalau pegi shopping complex tak suka yg tandas duduk tu, kalau terpaksa pun letak tisu macam u buat tu la..geliiii