21 April 2011

SENYUM SOKMO:)

Pagi tadi kami seofis ade monthly  assembly dgn bik bos kami. Mcm bese kalo ade assembly kompem sewajib2nye pakai tudung korporat MOF. Isyhhh... x sukelah, dh leh licin, pastu kne bentuk2 bagai. aku ni dh leh terbiasa pkai tdung mee segera, sarung je kat kepale, settle.. Ayoyoyo... 1 jam dok depan cermin ko membetulkan tudung yg senget2. 

gini le rupenye. 1 jam pertama ok lg, time rehat kol 1 tghhari dh senget2 dibuatnye.. Mujo aku bwk tudung spare, ngeh ngeh ngeh;)

PM kite merangkap bik bos saye sdg menyampaikan ucapan...:) Pd mase yg same beliau menganugerahkan pensijilan MS ISO 9001:2008 oleh SIRIM kpd Treasury. Aku salah seorg fasilitator ISO under department aku. Bukan tu je, bos aku merasmikan kempen "Amalan Senyuman Perbendaharaan" ataupun bahase saintifiknye SENYUM SOKMO. Kempen ni berlangsung selame 2 bulan. Dlm teks ucapan beliau ckp ketawe sebanyak 100 kali bersamaan dgn 10 minit berjogging. Disebabkan aku ni spesies malas2an nk berjogging, jd aku akan gelak ari2, kompem leh slim kan?:) Bukan itu je, antara kelebihan ketawa/senyum ialah:-
  •  ketawa boleh kurangkan risiko mendapat penyakit kardiovaskular. Para penyelidik dari pusat perubatan Universiti Maryland, Baltimore mendapati ketawa boleh mempengaruhi fungsi saluran darah. Ia akan mengembangkan bukaan dalaman bagi meningkatkan pengaliran darah.
  • ketawa 15 minit s/hari boleh kurangkan berat badan. 
    Golongan saintis di university Vanderbilt Nashville, Tennesse mendapati setiap dos ketawa sehari boleh membakar sehingga 5 paun lemak dalam tempoh setahun.
  • ketawa itu boleh berjangkit. Kajian saintifik membuktikan bahawa mereka yang terdengar suara gelak ketawa boleh memberi tindak balas kepada bahagian otak yang diaktifkan ketika kita tersenyum.
  • ketawalah untuk membuatkan organ-organ anda teransang. Menurut Mayo Clinic, ketawa dapat memperbaiki sistem imunisasi tubuh, melegakan kesakitan, tekanan mahupun sakit perut dan meningkatkan kepuasan diri.


psst: Tapi agak2 le nk gelak pon, kalo mengadap bos dok gelak guling2 penampor le jawabnye;)










7 comments:

umie said...

oo..ain kerja MOF rupanya...kawan umie ada 2 org kerja kat situ..namanya pun ain gak..heheh

A.I.N said...

ohh...yeke. bes fren ain name die Adlina, skrg gi DPA, msti umi kenal kan?

Ina said...

kalau terlebih ketawa..apa lak efeknye ek??..he.he

padlie said...

Masa kat U dulu pernah kena pergi Laugh Conference.. Serius, ketawa banyak pun letih gak..

MOF ada tudung korporat ek? Lelaki pakai apa lak?

Kat MOF pernah berurusan ngan bhgn perolehan je..

Afikah Aziz said...

hehehe,ika xpakai pun ngeeee,malas nk pakai,lgpun ramai je x pakai kn huhu...

A.I.N said...

ina: kalo tlebeh ketawe syaitan sng nk msuk dlm mulut, hu3...

padlie: lelaki dpt tie, oo... bhgn tu jauh skit dr dept saye..

afikah: ain pkai kejap je, abes event terus tukar tudung lain.hu3

aDieyZa said...

dear, MOF jugak eh? bahagian mana eh?

senyum selalu..