23 December 2010

HEPI BESDAY MAK!!! MUAH, MUAH, MUAH....

Hari ni, 23 Disember 2010 genap usia ibuku yg ke-49 tahun. pejam celik pejam celik hampir setengah abad usia mak. Sayang aku kepada mak lebih daripada aku menyayangi diriku sendiri. X terucap dengan kata2. Maksud di setiap huruf nama mak di bawah adalah sifat peribadi ibuku sendiri:-

S - SAYANG. Amat menyayangi keluarganya. Sanggup bersusah payah demi anak2 n suami... Prinsip hidup mak "biar aku x makan, asalkan anak2 aku dpt makan".
I - IBADAH HAJI - mak aku teringin sgt nk ke Mekah.. InsyaAllah mak,  satu hari nnt mak akan ke sane jua.
T - TABAH n cekal mengharungi dugaan hidup. 
I - INGATAN YG KUAT. tahap ingatan mak aku sgt TIP TOP. jgn le memandai ko nk menipu die.. plg cepat ingat bab RESEPI. 

Z - Ziana Zain peberet artis mak (dedulu body lentik mcm ZZ, ekekekeke)
A - AMARAH. Sgt garang dan tegas dgn anak2nye mahupun anak buahnye. (aku yg dah tua bangke ni pun slalu kne marah ape ntah lg adik2 yg kecik2 tu). Gurau, gurau jugak, kalo ktorg buat salah siap ler (stakat hanger patah, ape lah sangat...;)
H - hobi mak MASAK, MASAK, MASAK!!!!! (sampaikan anak sendiri xreti msk sbb dok mkn masakan
      mak)
R - RAMAH. Tu psl kalo sedare mare @ kwn2 dtg rumah maunye berjam2 kat umah sbb dgr mak aku berborak. Korang xyah bercakap, dok diam je.. bg mak aku sorg je bckp, tau le die nk story mory. (makcik jual kerepek yg dtg rumah ke rumah tu pun mak aku ajak bersembang, tup tup trus jd kwn. Siap koling moling tu..)
A - AMANAH. Mak aku mmg pegang pada janji n ape2 aje yg diamanahkan kepadenye. Juga seorg yg jimat-cermat. (pinggan time mak kahwin 27 tahun yg dlu pun ade lg tau mak simpan. Handbag yg dibelinya 2 tahun yg lepas berbungkus elok dlm bag cover.hu3)
H - HIDUP didalam kesederhanaan tetapi kaya dengan kasih n sayang. Kami sekeluarga sayang mak.



psst: tgh plan dgn adik2 wat surprise party kat mak mlm nih. jeng..jeng..jeng...

2 comments:

Azie said...

sampaikan salam pada mak Ain dan ucapkan hepi besday... hadiahnya tak sampai lagi macam mana nak buat surprise party?

nia lurun said...

InsyaAllah... hu3, xpe, ktorg bg mak kek mlm td (walaupun sebenarnye mak x suke kek).. yg mkn anak2nye..hik3