11 June 2011

KAWEN MUDE

Suatu hari, Makcik Senah(bukan name sebenar) gi pasar nk beli ikan. Tetibe die terjumpe dgn Makcik Timah (bukan name sebenar), Makcik Timah ni sgt glamer kat kampung sbb mulut die sgt kepohhhhh. 

Makcik Timah : Oit Senah, lame x nampak.. Meh le borak2...
Makcik Senah : Aku nk cepat ni Senah oooii, nk masak jap laki anak & cucu aku dtg umah (Makcik Senah sebenarnye x mengelak jumpe Makcik Timah, al-maklum ler kompem nk ajak mengumpat)
Makcik Timah : Alah ko nih, ade citer best nih. Ko nak tau anak bongsu Joyah (bukan name sebenar jugak) nk kawen tau...
Makcik Senah : Iye...baguslah tu, dh smpai jodoh die.
Makcik Timah : Eh, gile ape ko. Die tu kan baru je abes SPM. Dah sebok nk kawen. Ntah2... dot dot dot...

Dialog kat atas sbnrnye rekaan aku, xde kaitan yg idup ataupun dh meninggal dunia. Tp sebenarnye sesetengah org bile dgr je remaja belasan tahun nk kawen, mesti fikir negatif. Kononnye itulah, kononnye inilah... Jodoh, ajal, maut kan di tangan tuhan. Lagipun depa tu dah baligh, bukan berdose pon kawen awal. Daripada orang laki dok usung ke sane ke mari anak dare org, baik dikahwinkan je depa berdua tu, haa... kurang skit dosa. Tapi mak bapak kne pastikan org laki tu btol2 boleh jage n bagi nafkah zahir n batin kat anak dare depa. Jgn dok bg nafkah batin je:). Ilmu agama kne tau jugak. Bile sembang hal bola die lah raja mcm Ronaldo, tp sembang bab tajwid (nun mati, tanwin) senyap mcm tikus mondok. 

Tapi, cube pikir jap naseb bebudak pompuan 2 org kat gambar nih. Yg baju pink tu name die Tahani, umor baru 6 tahun. Lelaki kat sebelah die tu bukannye bapak die @ cikgu matematik die, lelaki tu SUAMI Tahani taww...Umur lelaki tu 25 tahun. Kes2 mcm ni slalu berlaku kat Nepal, India & Yaman. Seingat aku, mase umor aku 6 tahun, aku kat sekolah tadika main game "Pukul berape datuk harimau???" Mmg time tu x retilah I LOVE U, U LOVE ME. Sian kat naseb bebudak pompuan nih. Ni sume sbb budaya mak bapak depa. Nak tau citer yg lebih bombastik,

3 comments:

NOR said...

he3x...sy awl gak kawen...19thn...tp mmbr sy tu lg awal kawen,esk last paper spm,mlm tu die nikah... :)

aDieyZa said...

lbh baik kahwin awal dr terlibat dlm aktiviti yg x elok.. jodoh tu kan di tangan Allah.. kalau dah sampai jodoh, x kan nak tolak kan..

A.I.N said...

nor: wow...hebat kwn awak. kwn ain pon ade mcm tu gak. skrg anak dah 8 tahun, ain ni ade anak tekak je, sob3:(

adieyza: mmg pon.. tp tu lah, kenkadang pelik dgn sstgh org bile kawen awal je depa ckp itulah inilah.. ape pon x boleh!!!