07 September 2011

GELAP GELITA DI MALAM RAYA

Kalo malam raye kompem riuh rendah kan? Memasing dok masak rendanglah, dok psg langsir baru lah, dok melangut tgk tv drama best2 lah, dok main kejar2 dgn sepupu sepapat dlm umah lah..isyh, mcm2 lagilah... Tapi mlm raye yg lepas aku ade citer sedeh tawww... Tepat jam 5.00 petang sampai pukul 5.00 pagi kampung aku TAKDE ELEKTRIK ataupun dlm bahase saintifiknye TAKDE KAREN. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... 

Naseb baik le ketupat, rendang, kari ayam dah siap masak... Mmmg naya betollah. (marah nih!!!). Dah le mlm raye umah aku buat kenduri, panggil orang masjid takbir raye kat rumah (Mengikut tradisi kampong aku, malam raye rombongan dr masjid akan datang ke rumah-rumah utk takbir raye + doa selamat). Nak tak nak kne gak buat kenduri tu dlm gulap gulita. Adehhh..rase mcm zaman Hang Tuah lak buat kenduri pkai pelita. 

naseb baik le camera de flash, nmpk le jugak tetamu yg datang...

Nak bagi terang skit Paksu aku psg lampu kereta, hala ke dlm rumah. Nyamuk toksah ckp lah, bermaharajalela dlm ghumah. Panas??? Ha, kipas le sendiri gune surat kabor. Tetiap jam jugak lah kami dok call TNB, last2 kol 5 pagi baru ade letrik. Memasing dok lenjan berebut gosok baju, blender kacang tanah (nak buat kuah kacang), kemas umah, bla bla bla...

Aksi kami diluar rumah. Bosan dok dlm ghumah, panas. Bek dok luar amik angin malam...

Sampai disini sajalah luahan hati aku. Kesian kan? sob..sob..sob...

psst : sediakan lilin sebelum black-out





2 comments:

ZaNa aDieyZa said...

baguslah tradisi kampung Ain.. kat kampung zana xde la pulak tradisi malam raya mcm tu..

A.I.N said...

kalo belah ayah ain kenduri takbir buat lepas solat subuh, lg lenjan nk kemas umah..hu3