09 October 2009

KENA TINDIH MASA TIDUR

emel from abg.pen :------

Janganlah kite ni selalu tuduh hantu le, jin le....tahyul semua tu.Fenomena kene tindih....kepercayaan dan kebenaran..just to share.... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni........ betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan,hujung jari, terasa berat kat dada...nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer) ....kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ade pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu....aderla dalam 3-4 kali jugak....masa tu aku sedar....boleh bukak mata separuh..... aku tau aku sedar....tapi takleh gerak...kadang2 geram, sbb takleh gerak.....pastu 5 minit baru leh gerak....aku dulu pun takut...mmg ingat kena hempap dah...lps boleh gerak tu seram sejuk jer..... tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... baru la aku tau kebenaran dia..... ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'....adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara).. ... temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage.....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kite kira macam switch off kejap.....REM atonia (tader muscle tone)......
ok, otak kiter pun ader switch off button....dipanggil reticular activating system RAS.......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni......so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on.....kirenyer screensaver laaa or hibernate... so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter...... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik......mmg menakutkan tapi benar..... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc....Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations(halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)S

Sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:
1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)
6. orang yang ader penyakit narcolepsySo jangan lagi kata kena hempap ngan hantu... Korang lagi hantu sebenornye.......... Tapi kalau korang yang terutamanya kaum isteri tu kalau celik jer mata tiba2 kena tindih dek laki jangan la korang baca ayat Kursi tu..nanti tebakar lak laki...bacalah Alhamdulillah!!!!.....Heheheeeee….
macam nih......

8 comments:

Mohd Zulazuan Ishak said...

tang poin plg last tu awok mmg stuju.. ekekekee.. alhamdulillahhh..

nuzul said...

gateyyy...

adlinahusaini said...

ceh sungguh tidak senunuh budak neh :P

nuzul said...

gambar sekadar hiasan, tiada kaitan yg idup ato yg mati.ekekekeeke

Anonymous said...

dGah coach usa
wBjw ugg boots sale
qBxd michael kors handbags
1mVpr cheap uggs
7kVty chi
2pSxj michael kors outlet
0bLpr nfl football jerseys
5aVsd coach outlet online
6qUfl cheap north face
1tXso botas ugg baratas
1yHfw ghd website
7vEbj michael kors outlet
3qMsc nfl shop
2kPws planchas ghd baratas
3vZpq ugg store

Anonymous said...

uBet coach outlet online
gLpc ugg store
pUfc michael kors purse
3mUwf ugg boots cheap
7lOzn chi
8fYic michael kors purses
2zFex nfl football jerseys
0vRbm coach outlet online
1aUoj north face jackets
0xAlm comprar ugg online
9mOja ghd sale uk
6iIvs michael kors
2jCwg nfl shop
3eKwc ghd planchas
2wQxj cheap uggs

Anonymous said...

XfgZto [url=http://onnrainnmcm.com/#75821]MCM 通販[/url] UhzFwq http://onnrainnmcm.com/ IilCzn [url=http://mcmsenmon.com/#62219]MCM 長財布[/url] JtnUor http://mcmsenmon.com/ KbpTgk [url=http://ninnkimcm.com/#12287]MCM 長財布[/url] ZgkVxi http://ninnkimcm.com/ HhjQre [url=http://kaidokumcm.com/#99094]MCM バッグ[/url] FweEfn http://kaidokumcm.com/ VisAxu [url=http://manzokumcm.com/#95181]MCM キーケース[/url] VpwBat http://manzokumcm.com/ OfzMbe http://chloenihon.com/ LwbNfm [url=http://chloenihon.com/]クロエ アクセサリー[/url] FihS http://toumikousin.com/ FprUW [url=http://toumikousin.com/]TUMI 店舗[/url] JonXtM http://toumikakaku.com/ UpnVhCQ [url=http://toumikakaku.com/]TUMI トート[/url] IcuXrc [url=http://mcmhannbai.com/]MCM 長財布[/url] CvnKrg [url=http://mcmhannbai.com/]MCM ショルダー[/url]

Anonymous said...

hiya and welcome nuzul-honeybee.blogspot.com admin found your site via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found website which offer to dramatically increase traffic to your site http://mass-backlinks.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer best services to increase website traffic at this website http://mass-backlinks.com