08 July 2010

CARA-CARA AWET MUDA YG PALINGGGGGG MENJIMATKAN!!!!

1) Pertama sekali, ingat Tuhan! Apapun yang kita minta jangan sampai lupa pada siapa yang mencipta dan siapa juga yang memberikan kita nikmat itu. Nescaya apa yang diminta akan dikurnia. Apakah layak untuk kita meminta sesuatu itu namun kita sendiri masih lupa pada siapa yang akan mengurniakan permintaan kita tersebut? “Duhai anakku sayang, janganlah engkau mempersekutukan Allah, sesungguhnya mempersekutukan Allah itu betul-betul kezaliman yang besar.” (Surah Luqman, ayat 13)

2) Sentiasa tersenyum. Senyuman yang dilempar itu secara tidak langsung membuatkan orang sekeliling turut tersenyum kepada anda. Jangan lupa, mereka yang kerap kali muram dan masam muka, amatlah hodoh sekali bila dipandang. Benar bukan? Petua ini telah dinyatakan sendiri oleh Cedrict di dalam tulisannya di Carbon Neutral Website.

3) Sentiasa bahagiakan diri. Jangan suka menimbulkan gaduh dengan orang lain. Banyakkan membantu mereka yang di dalam kesusahan. “Sesiapa yang bersedia memenuhi hajat saudaranya, Allah sentiasa bersedia untuk memnuhi hajatnya.” (Riwayat Ibn Abbas).

4) Amalkan sentiasa memakai krim pelembap bagi mengekalkan keanjalan kulit disamping tidak lupa mengambil suplemen tambahan seperti vitamin-vitamin mengikut arahan pegawai perubatan. Menurut Tom Viren, penulis kesihatan, krim pelembap ini adalah amat penting bagi mengekalkan warna pada ton kulit.

5) Amalkan gaya hidup yang sihat. Bersenam sekurang-kurangnya tiga kali seminggu dan setiap kali itu selama 30 minit adalah diperlukan dalam pengamalan gaya hidup yang sihat. Kekalkan BMI (Body Mass Index) anda di dalam nilai yang normal. Apabila semua ini mampu dilaksanakan, lebih mudahlah penyakit-penyakit akan terhindar. Bukankah hidup dengan sihat, tanpa penyakit itu sendiri akan menjadikan anda sentiasa tersenyum, gembira, puas dan lebih remaja dalam menikmati alam ini?

No comments: